TALAK TIGA SATU LAFAZ HANYA JATUH SATU

TALAK TIGA SATU LAFAZ HANYA JATUH SATU

Jika si suami melafazkan talak tiga sekali gus maka ia hanya jatuh satu.

Allah ﷻ berfirman:

ٱلطَّلَٰقُ مَرَّتَانِ.

“Talak (yang boleh dirujuk kembali itu hanya) dua kali.”

[Al-Quran, al-Baqarah, 2:229]

Yakni talak dalam dua waktu yang berbeza. Si suami talak kemudian rujuk. Talak lagi kemudian rujuk. Ini baru dikira dua kali talak.

Dengan kata lain, talak itu sama sekali bukanlah mengikut berapa kali ia dilafazkan atau berapa jumlah talak yang dinyatakan dalam satu majlis dan seumpamanya.

Imam Malik dan majoriti para ulama menetapkan bahawa barang siapa melontarkan tujuh batu jamrah dengan sekali gus maka lontarannya itu tidak akan dikira tujuh kali seperti mana yang sewajibnya. Sebaliknya ia hanya akan dikira sebagai satu lontaran, dan bukan tujuh.

Demikian para ulama sepakat dalam ‘li’an’ (tuduhan suami atas isteri berzina) bahawa sekiranya si suami berkata “Aku bersaksi empat kali dengan Allah bahawa aku bercakap benar” maka ia dikira sebagai kesaksiannya yang pertama dan dia perlu mengulangi kesaksiannya itu sehingga genap empat kali.

Dalam hadis sahih menyebut “Barang siapa mengucapkan ‘subhanallah wabihamdihi’ seratus kali dalam sehari, ia akan diampuni segala dosanya sekalipun dosanya itu sebanyak buih di lautan”. Walau bagaimanapun, sekiranya seseorang itu berkata “Subhanallah wabihamdihi seratus kali” maka dia tidak layak mendapat ganjaran yang ditetapkan itu melainkan sesudah dia mengucapkan zikir itu satu persatu sebanyak seratus kali.

Demikian dengan zikir selepas solat seperti mana dalam hadis “Barang siapa bertasbih kepada Allah selepas solat sebanyak tiga puluh tiga kali, bertahmid tiga puluh tiga kali dan bertakbir tiga puluh tiga kali…” Sekiranya seseorang itu mengucapkan “Subhanallah tiga puluh tiga kali” maka tasbihnya itu dikira baru sekali dan dia perlu mengulangi bacaan tasbih itu sampai genap jumlah tiga puluh tiga kali.

Di samping banyak contoh lain.

Justeru sekiranya si suami berkata kepada isterinya “Aku talak engkau tiga” maka sebetulnya ia hanya jatuh satu talak.

– Ibnu al-Qayyim, Ighathat al-Lahfaan.

——————-

Sertai bersama kami dalam grup Telegram Pena Ustaz Idris Sulaiman untuk mendapatkan artikel-artikel Ustaz dan memastikan anda tidak terlepas tulisan-tulisan yang terkini melalui pautan di bawah.

https://t.me/penaustazidrissulaiman

Similar Posts