PESANAN HUKAMA

PESANAN HUKAMA

Seorang lelaki bertanya kepada seorang hukama:

“Sebanyak manakah harusnya aku makan?” Dia menjawab “Sekadar untuk menghilangkan lapar dan jangan sampai rasa kenyang.”

“Sebanyak manakah harusnya aku ketawa?” Dia menjawab “Sehingga wajahmu menjadi ceria tetapi jangan sampai suaramu meninggi.”

“Sebanyak manakah harusnya aku menangis?” Dia menjawab “Jangan engkau pernah rasa jemu menangis kerana takut kepada Allah.”

“Sebanyak manakah harusnya aku sembunyikan amalanku?” Dia menjawab “Sedaya upaya.”

“Sebanyak manakah harusnya aku zahirkan amalanku?” Dia menjawab “Sekadar mana orang lain dapat mencontohimu.”

“Sebanyak manakah harusnya aku bergembira apabila orang lain memujiku?” Dia menjawab “Mengikut sangkaanmu sama ada Allah meredaimu atau Dia murka terhadapmu.”

“Sebanyak manakah harusnya aku bersedih jika orang mencelaku?” Dia menjawab “Mengapa pula engkau peduli dengan orang yang mencelamu jika Allah merestuimu?”

————

Mengakui kelebihan orang lain adalah sifat para Nabi “Dan saudaraku – Harun, dia lebih fasih lidahnya daripadaku” [Al-Quran, al-Qasas, 28:34] manakala menafikannya adalah sifat syaitan “Aku lebih hebat daripada Adam” [Al-Quran, al-A’raaf, 7:12].

Nabi Ibrahim meminta izin anaknya untuk menyembelihnya lalu dia mematuhinya [Al-Quran, as-Saffat, 37:102] sedangkan anak Nabi Nuh berdegil apabila bapanya menyuruhnya naik bersamanya dalam kapal [Al-Quran, Hud, 11:42-43]. Maka sebahagian anak sangat berbakti kepada ibu bapa sampai ke tahap yang sangat luar biasa. Demikian dengan anak yang menderhaka.

Mereka berkata kepada Nabi Hud “Sesungguhnya kami melihatmu berada dalam kebodohan” [Al-Quran, al-A’raaf, 7:66] lalu beliau berkata “Wahai kaumku! Tidak ada padaku sebarang kebodohan.” Beliau tidak membalas dengan berkata: Bahkan kamulah yang bodoh! Betapa tingginya akhlak para nabi untuk kita contohi.

————

Pergilah ke mana sahaja engkau mahu kerana akhirnya “Kepada Tuhanmu lah tempat kembali” [Al-Quran, al’Alaq, 96:8].

Beramallah dengan apa sahaja kerana terdapat kitab yang ”Tidak meninggalkan yang kecil ataupun yang besar melainkan semua dihitungnya” [Al-Quran, al-Kahfi, 18:49].

Dan ingatlah bahawa pada hari ini akan diterima daripadamu “Walaupun sebesar sebiji sawi” [Al-Quran, al-Zalzalah, 99:7] manakala esok tidak akan diterima daripadamu walaupun “Emas sepenuh bumi” [Al-Quran, Aali Imraan, 3:91].

——————-

Sertai bersama kami dalam grup Telegram Pena Ustaz Idris Sulaiman untuk mendapatkan artikel-artikel Ustaz dan memastikan anda tidak terlepas tulisan-tulisan yang terkini melalui pautan di bawah.

https://t.me/penaustazidrissulaiman

Similar Posts