Close up of microphone
| |

KEWAFATAN DR. YOUSUF AL-QARADAWI: KENYATAAN USTAZ DR. FADLAN OTHMAN

al-Fadhil Ustaz Dr. Fadlan Othman menegaskan bahawa Muslim diharuskan mengucapkan istirja’ apabila mendengar khabar kematian saudara Muslimnya yang lain.

Ini termasuklah apabila mendapat khabar pemergian ilmuwan terkenal Dr. Yousuf al-Qaradawi.

Bagaimanapun, ia tidak bererti tidak boleh menyebutkan keburukan-keburukan yang pernah disebarkan olehnya, tegas Dr. Fadlan.

“Adakah dengan kematian beliau kita tidak boleh sebut keburukan-keburukan beliau? Malah dengan kematian beliaulah kita perlu menyebutkannya.

“Jika engkau senyap dan aku senyap bilakah akan diketahui kebenaran itu?” ujarnya.

Dr. Fadlan menolak pendirian sebahagian pihak yang merasakan bahawa ia tidak wajar lebih-lebih lagi kerana rata-rata mereka lebih cenderung untuk memuji ilmuwan terkenal itu sedangkan ini boleh menimbulkan persepsi bahawa beliau tiada melakukan kesalahan-kesalahan besar.

Realitinya, Dr. Yousuf al-Qaradawi mempunyai fatwa-fatwa yang kesannya telah mengakibatkan pembantaian ke atas umat Islam terutamanya dalam peristiwa ‘Arab Spring’ yang menyaksikan beberapa negara Islam bergolak dan berlaku perang saudara.

“Fatwa-fatwa Dr. Yousuf al-Qardawi dan yang lain telah menyebabkan banyaknya umat Islam terbunuh” kata Dr. Fadlan.

Beliau menambah, tidak dinafikan bahawa ilmuwan terkenal ini telah banyak berjasa termasuklah dalam menolak kesyirikan dan perbuatan-perbuatan bidaah dalam agama tetapi kecenderungannya kepada pemikiran Khawaraji pun ada.

Dr. Fadlan mengimbau kenangannya bertemu dan bersalaman dengan Dr. Yousuf al-Qaradawi sewaktu menunaikan ibadah haji di Tanah Suci beberapa tahun dahulu di mana ilmuwan terkenal itu berpesan kepadanya supaya berpegang teguh dengan isi ajaran agama.

Similar Posts