| | | |

DOA QUNUT WITIR

Malam ini mula doa qunut solat witir.

Muhasabah di pertengahan bulan Ramadan.

Amalan-amalan kebaikan yang dilakukan perlu diteruskan manakala apa yang terlepas hendaklah segera dilaksanakan sebelum Ramadan berakhir.

Ini kerana Nabi ﷺ bersabda:

إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالخَوَاتِيمِ.

“Sesungguhnya amalan-amalan itu dinilai pada pengakhirannya”.

[Sahih. Riwayat Bukhari]

Kegembiraan buat mereka yang amal ibadahnya bagus di akhir Ramadan seperti mana di awalnya.

Bacaan doa qunut witir jika solat berjemaah:

اللَّهُمَّ أهْدِنَا فِيمَنْ هَدَيْتَ، وَعَافِنِا فِيمَنْ عَافَيْتَ، وَتَوَلَّنِا فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ، وَبَارِكْ لَنا فِيما أَعْطَيْتَ، وَقِنَا شَرَّ ما قَضَيْتَ، إنَّكَ تَقْضِي وَلا يُقْضَى عَلَيْكَ، إنَّهُ لا يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ، وَلا يَعِزُّ مَنْ عادَيْتَ، تَبَارَكْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ، لا مَنْجَى مِنْكَ إلا إلَيَكَ.

“Ya Allah, tunjukkan kepada kami sebagaimana engkau berikan petunjuk (kepada selain kami), berilah kesejahteraan sebagaimana Engkau berikan kesejahteraan (kepada selain kami), jadikanlah kami waliMu sebagaimana Engkau jadikan (selain kami) sebagai wali, berilah keberkatan kepada kami pada semua pemberianMu, lindungilah kami daripada kejelikan takdirMu. Sesungguhnya Engkau mentakdirkan dan tidak ditakdirkan. Sesungguhnya tidak akan hina orang yang Engkau beri pertolongan dan tidak akan jadi mulia orang yang Engkau musuhi. Maha Suci dan Maha Tinggi Engkau. Tidak ada keselamatan daripada (azab) Engkau melainkan dengan kembali kepadaMu.”

[Sahih. Riwayat Ahmad]

Bacaan doa qunut witir jika solat bersendirian:

اللَّهُمَّ أهْدِني فِيمَنْ هَدَيْتَ، وَعَافِني فِيمَنْ عَافَيْتَ، وَتَوَلَّنِي فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ، وَبَارِكْ لي فِيما أَعْطَيْتَ، وَقِني شَرَّ ما قَضَيْتَ، إنَّكَ تَقْضِي وَلا يُقْضَى عَلَيْكَ، إنَّهُ لا يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ، وَلا يَعِزُّ مَنْ عادَيْتَ، تَبَارَكْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ، لا مَنْجَى مِنْكَ إلا إلَيَكَ.

“Ya Allah, tunjukkan kepadaku sebagaimana engkau berikan petunjuk (kepada selainku), berilah kesejahteraan sebagaimana Engkau berikan kesejahteraan (kepada selainku), jadikanlah aku waliMu sebagaimana Engkau jadikan (selainku) sebagai wali, berilah keberkatan kepadaku pada semua pemberianMu, lindungilah aku daripada kejelikan takdirMu. Sesungguhnya Engkau mentakdirkan dan tidak ditakdirkan. Sesungguhnya tidak akan hina orang yang Engkau beri pertolongan dan tidak akan jadi mulia orang yang Engkau musuhi. Maha Suci dan Maha Tinggi Engkau. Tidak ada keselamatan daripada (azab) Engkau melainkan dengan kembali kepadaMu.”

[Sahih. Riwayat Ahmad]

Hukum-hakam doa qunut witir:

  1. Hukumnya sunat; bukan wajib. Jika tidak membacanya solat tetap sah. Dan tidak perlu sujud sahwi;
  2. Dilakukan pada rakaat terakhir solat witir sebelum rukuk atau selepasnya;
  3. Dianjurkan bagi imam dan makmum mengangkat kedua-dua tangan dengan menghalakan telapak tangan ke langit;
  4. Imam membacanya secara kuat (jahr);
  5. Makmum mengaminkan bacaan doa imam dengan lafaz ‘amin’;
  6. Kadang-kala setelah membaca doa qunut witir di atas boleh ditambah dengan bacaan selawat ke atas Nabi ﷺ.

وَصَلَّى الله عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّد وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّم.

“Selawat dan salam Allah ke atas Nabi kita Muhammad, keluarga dan para Sahabatnya.”

CATATAN:

Doa qunut witir di atas dibaca bahasa Arabnya; bukan terjemahannya.

Dr. Idris bin Sulaiman
Kajang
15 Ramadan 1444H
06 April 2023

Similar Posts