TASYBIK DILARANG SECARA MUTLAK KERANA MENYERUPAI ORANG KRISTIAN?

TASYBIK DILARANG SECARA MUTLAK KERANA MENYERUPAI ORANG KRISTIAN?
.
.
.
Dalam permasalahan tasybik, perlu dibezakan antara:

1. Menyilang jari secara umum;

2. Menyilang jari dalam kedudukan seperti meminta dan berharap (berdoa) secara khusus.
.
.
.
Keadaan yang pertama tidak boleh dikatakan seperti keadaan yang kedua memandangkan bahawa perbezaannya jelas dari segi kedudukan tangannya dan juga rupanya.
.
.
.
Sebagai contohnya untuk lebih faham, bukan semua orang yang menghimpunkan kedua tangannya dikatakan sedang berdoa. Hanya jika dia mengangkat kedua tangannya itu ke atas dalam keadaan menadah dapat dikatakan bahawa dia sedang dalam keadaan berdoa.
.
.
Contoh kedua, maklum bahawa orang-orang Kristian apabila pergi ke Gereja mereka akan duduk di atas kerusi-kerusi bangku yang disediakan. Ini yang mereka warisi sejak turun temurun.
.
Adakah benar jika ada yang mengatakan bahawa duduk di atas kerusi bangku adalah haram kerana ia menyerupai orang-orang Kristian dalam gereja?
.
Saya kira tiada sesiapa yang berkata begitu.
.
.
Maka begitulah juga dengan perbuatan tasybik.
.
.
BUKAN semua orang yang melakukan tasybik telah menyerupai orang Kristian.
.
Hanya jika dia melakukan tasybik dengan mengangkat kedua tangannya dalam kedudukan seperti meminta dan berharap dapat dikatakan bahawa dia telah menyerupai orang Kristian.
.
.
.
Pembezaan ini penting agar penghujahan kita menjadi benar dan konkrit, di samping dapat kita bersikap adil dan tidak menghukum secara pukul rata.
.
.
Kepada Allah jua kita memohon petunjuk.

Similar Posts