| |

Syarah Hadis 40 Imam Al Nawawi

Alhamdulillah, buku ini dapat disiapkan walaupun mengambil masa melebihi jangkaan. Kekadang rasa mudah dan tidak mengambil masa lama tetapi selepas kerja-kerja bermula ternyata tidak semudah yang disangka. Banyak sahaja yang perlu dilakukan.

Buku ini saya anggap yang pertama bagi saya walaupun ada beberapa penerbitan sebelum ini. Al maklumlah walaupun sudah bergiat dalam dakwah hampir 20 tahun tetapi saya baru tamat belajar secara formal akhir tahun lepas.

Sekarang saya mengorak langkah baharu untuk bergiat dalam penerbitan pula. Sememangnya saya lihat banyak ruang untuk diisi mengenangkan buku-buku agama di tanah air belum di tahap memuaskan khususnya yang mengajak umat Islam kembali menghayati agama sejajar yang dibawa oleh Rasulullah ﷺ mengikut fahaman Salaf al-Soleh, generasi pendahulu umat Islam. Kebanyakan di pasaran datang dari negara seberang dengan perkataan dan gaya bahasanya tersendiri. Semoga Allah ﷻ merestui dan mengurniakan kekuatan pada saya untuk menjayakan usaha ini dengan sokongan tuan-tuan dan puan-puan.

Kata ulama “Dua perkara yang manusia tidak pernah rasa cukup; menuntut ilmu agama dan mengejar dunia. Walhal kedua-duanya tidak sama. Penuntut ilmu agama mendekatkan dirinya kepada Allah sedangkan orang yang mengejar dunia akan melampaui batas.”

Buku Hadis 40 ini dikarang oleh tokoh tidak asing, ulama rujukan utama mazhab Syafie, Imam al-Nawawi rahimahullah. Buku ini menghimpunkan 42 hadis berkaitan asas-asas agama iaitu akidah, fiqah, akhlak dan muamalat. Kebanyakan hadisnya ringkas tetapi sarat dengan makna. Bermula dengan hadis niat kemudian hadis Jibril berkenaan Islam, Iman dan Ehsan, hadis tiupan roh manusia, larangan menokok tambah agama, menjauhi hal-hal syubhah, hadis jangan marah dan banyak lagi. Lazimnya para pelajar menghafal hadis-hadis 40 ini.

Saya bawakan syarahan ulama besar Madinah kontemporari, mantan rektor Universiti Islam Madinah, Syeikh Abdul Muhsin al-Abbad, antara guru pertama saya semasa belajar di sana. Beliau ialah bapa kepada Syeikh Abdul Razzaq al-Badr yang saban tahun berkuliah di Indonesia. Semoga beliau sampai ke Malaysia satu hari nanti. Syarahannya bersifat ringkas dalam bentuk poin-poin yang dinomborkan bagi memudahkan pembaca dan sesuai untuk tatapan semua. Boleh guna untuk tazkirah di masjid atau rumah lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan nanti.

Penghargaan buan semua sahabat yang membantu. Semoga Allah ﷻ membalas anda dengan kebaikan.

Bagi yang berminat boleh mendapatkannya melalui pautan:

Ada potongan harga khas untuk anda. Terima kasih atas sokongan dan selamat membaca!

Dr. Idris bin Sulaiman
Kajang
06 Syaaban 1444H
27 Februari 2023

Similar Posts