|

MENJAUHI FITNAH AKHIR ZAMAN

Fitnah dengan erti cubaan dan ujian serta keburukan dan bencana.

Sabda Nabi ﷺ:

سَتَكُونُ ‌فِتَنٌ، ‌الْقَاعِدُ فِيهَا خَيْرٌ مِنَ الْقَائِمِ، وَالْقَائِمُ فِيهَا خَيْرٌ مِنَ الْمَاشِي، وَالْمَاشِي فِيهَا خَيْرٌ مِنَ السَّاعِي، مَنْ تَشَرَّفَ لَهَا تَسْتَشْرِفْهُ، فَمَنْ وَجَدَ فِيهَا مَلْجَأً أَوْ مَعَاذًا فَلْيَعُذْ بِهِ.

“Akan berlaku fitnah, orang yang duduk lebih baik daripada yang berdiri, orang yang berdiri lebih baik daripada yang berjalan, dan orang yang berjalan lebih baik daripada yang berlari. Barang siapa mencari fitnah maka dia akan dia akan terkena pahitnya sedangkan barang siapa mendapati tempat berlindung maka hendaklah dia berlindung dengannya.”

[Sahih. Riwayat Bukhari dan Muslim]

Penjelasan Nabi ﷺ tentang banyaknya cubaan dan ujian yang akan timbul di akhir zaman, peperangan dan pertelingkahan antara banyak pihak yang bertelagah sehingga dalam kabus persengketaan itu Muslim boleh jadi keliru akan mana yang benar dan mana yang salah, siapa yang jujur dan siapa yang berbohong.

Justeru akhirnya tiada jalan bagi Muslim kecuali menyelamatkan dirinya dan ahli keluarganya dengan tidak melibatkan dirinya dalam kancah huru-hara itu dan tidak menjerumuskan dirinya dalam hal-hal samar-samar yang tidak diketahui hujung pangkalnya.

Semoga Allah ﷻ selamatkan kita daripada cubaan dan ujian fitnah akhir zaman yang zahir dan yang tersembunyi.

Dr. Idris bin Sulaiman
Kajang
22 Rabiulawal 1445H
08 Oktober 2023

Similar Posts