MAKSIAT TETAP MAKSIAT – TETAPI JANGAN TERPEDAYA DENGAN MUSUH

MAKSIAT TETAP MAKSIAT – TETAPI JANGAN TERPEDAYA DENGAN MUSUH

Ya, kita tegaskan maksiat tetap maksiat tidak kira di mana dan oleh siapa.

Hanya sahaja Umat Islam perlu bijaksana menilai dan memahami berita-berita yang disebarkan lebih-lebih lagi melalui media sosial yang tidak diketahui hujung pangkalnya, agar tidak terpedaya dengan muslihat dan perangkap musuh-musuh.

Apatah lagi sekiranya berita-berita tersebut disebarkan oleh musuh-musuh Islam daripada kalangan golongan kafir atau penganut fahaman-fahaman sesat seperti Syiah, liberal dan yang lain.

Mereka mahu mengapi-apikan sentimen kebencian Umat Islam sesama mereka agar Umat Islam berpecah-belah menjadi kucar-kacir. Kaedah pecah dan perintah memang telah lama menjadi cara yang paling berkesan untuk melemahkan Umat Islam dan menguasai mereka.

Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.

Jangan sangka musuh-musuh ini prihatin terhadap maksiat yang berlaku, kerana kita sedar bahawa maksiat berlaku di mana-mana termasuklah di negara kita! Semoga Allah memelihara kita dan menjauhkan kita daripada segala malapetaka dan musibah.

Tetapi persoalannya, mengapakah mereka selektif dalam menyatakan bantahan mereka? Sebagai contohnya, mengapakah mereka tidak bersuara membantah kekejaman Syiah terhadap kaum Sunni? Mengapa kita tidak mendengar mereka membantah Iran serta proksi-proksinya yang sudah banyak kali melancarkan peluru berpandu ke arah negara Haramain? Malah salah satunya pada satu masa jelas diarahkan ke arah Tanah Suci Mekah. Mengapakah mereka senyap membisu? Bukankah mereka menampakkan diri mereka prihatin dengan isu-isu yang berlaku di sana? Mengapakah mereka tidak menzahirkan keprihatinan mereka ketika mana sebahagian pihak jelas melancarkan serangan ke atas negara Dua Tanah Suci?

Ini semua sepatutnya membuatkan kita sangsi terhadap sejauh mana mereka ikhlas dan prihatin terhadap isu-isu yang mereka ketengahkan.

Tulisan ini bukan hendak menafikan kesalahan perbuatan maksiat, tidak kira di mana jua ia berlaku. Maksiat tetap maksiat dan ia adalah haram.

Hanya sahaja Umat Islam perlu berhati-hati dengan dakyah musuh-musuh yang mahu menimbulkan sentimen kebencian dan permusuhan sesama Umat Islam.

Usah terpedaya!

Kepada Allah jua kita memohon perlindungan.

Idris bin Sulaiman
Kajang
Waktu semakin hampir Maghrib
14 Zulkaedah 1440 / 17 Julai 2019

Similar Posts