Cetakan kedua Syarah Hadis 40 Imam al-Nawawi

Alhamdulillah, buku Syarah Hadis 40 Imam al-Nawawi yang diterbitkan beberapa bulan lepas telah mendapat sambutan menggalakkan daripada para pembaca. Terima kasih atas sokongan yang diberikan.

Maklum balas yang diterima setakat ini positif di mana rata-rata menyuarakan kesukaan mereka dengan format bukunya yang ringkas dan mudah menggunakan kaedah poin-poin serta laras bahasa yang senang difahami.

Ramai memuji kulit bukunya yang keras dan muka depannya yang cantik dengan tulisan berkilat dan timbul. Terima kasih kepada pereka bentuk kulitnya, Karya PiS.

Memandangkan stok sedia ada sudah habis dan bersempena dengan Kempen Sebar Hadis 40 kepada sekolah-sekolah tahfiz seluruh negara yang dilancarkan minggu lalu saya berhasrat untuk mengeluarkan cetakan kedua buku ini setelah dibuat penambahbaikan dan beberapa pembetulan ejaan serta penambahan maklumat.

Penghargaan buat al-Fadhil al-Habib Dr. Fadlan Mohd Othman hafizahullah yang sudi memberi kata-kata aluan dalam cetakan kedua ini. Jazakumullah khaira DFO.

Dijangka proses cetakan mengambil masa dua minggu. Semoga dipermudahkan.

Sabda Nabi ﷺ:

قَيِّدُوا ‌الْعِلْمَ بِالْكِتَابِ.

“Tambatkan ilmu dengan kitab.”

[Sahih. Jamik al-Ilm oleh Ibnu Abdul Bar]

Maksud hadis di atas Muslim bukan sahaja disuruh supaya menuntut ilmu agama malah turut diperintahkan supaya memastikan ilmu yang dipelajari itu direkodkan dalam bentuk tulisan, agar tidak luput daripada ingatan.

Dengan kata lain, setiap Muslim perlu menambat ilmu yang dipelajarinya dengan mendapatkan kitab-kitab para ulama manakala buku Syarah Hadis 40 Imam al-Nawawi ini merupakan buku permulaan yang sangat baik untuk mempelajari asas-asas agama bagi merealisasikan aspirasi Khayra Ummah.

Buat mereka yang berminat, terutamanya yang belum memiliki buku ini, pesanan boleh dibuat dengan menekan pautan di bawah:

https://idrissulaiman.com/product/syarah-hadis-40-imam-al-nawawi/

Atau berhubung langsung dengan saudara Thalhah melalui pautan WhatsApp:

http://www.wasap.my/601128209625/

Jazakumullahu khaira atas sokongan yang diberikan.

Dr. Idris bin Sulaiman
Kajang
19 Rabiulawal 1445H
05 Oktober 2023

Similar Posts