|

SYAITAN SURUH CERAI

Peningkatan trend perceraian bagi pasangan Islam saban tahun dilihat semakin membimbangkan.

Demikian laporan akhbar baru-baru ini berdasarkan statistik Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia.

Dalam membicarakan soal talak cerai, Nabi ﷺ bersabda:

إِنَّ ‌إِبْلِيسَ ‌يَضَعُ ‌عَرْشَهُ ‌عَلَى ‌المَاء ثمَّ يبْعَث سراياه فَأَدْنَاهُمْ مِنْهُ مَنْزِلَةً أَعْظَمُهُمْ فِتْنَةً يَجِيءُ أَحَدُهُمْ فَيَقُولُ فَعَلَتُ كَذَا وَكَذَا فَيَقُولُ مَا صَنَعْتَ شَيْئًا قَالَ ثُمَّ يَجِيءُ أَحَدُهُمْ فَيَقُولُ مَا تَرَكَتُهُ حَتَّى فَرَّقَتْ بَيْنَهُ وَبَيْنَ امْرَأَتِهِ قَالَ فَيُدْنِيهِ مِنْهُ وَيَقُولُ نَعَمْ أَنْتَ قَالَ الْأَعْمَشُ أرَاهُ قَالَ فَيَلْتَزِمُهُ.

“Sesungguhnya Iblis meletakkan singgahsananya di atas air kemudian dia mengutus pasukannya. Perajurit yang kedudukannya paling dekat dengannya ialah perajurit yang paling besar kejahatannya. Seorang perajuritnya datang dan berkata “Aku telah melakukan ini dan itu.” Iblis berkata “Engkau tidak melakukan apa-apa.” Datang perajurit yang lain lalu berkata “Aku tidak meninggalkan (manusia) melainkan sesudah aku pisahkan antara dia dengan isterinya.” Iblis mendekatkan perajuritnya itu dan berkata “Ya, engkau telah melakukannya.” al-A’masy (perawi) berkata “Aku mengira baginda ﷺ bersabda “Iblis lantas memeluknya.”

[Sahih. Riwayat Muslim]

Hadis di atas menunjukkan bahawa memisahkan antara suami isteri dengan cara talak cerai merupakan antara perkara yang paling disukai oleh syaitan terkutuk.

Ramai dikhuatiri terpengaruh dengan tipu daya syaitan sehingga terburu-buru memutuskan ikatan perkahwinan yang sudah sekian lama dimeterai.

Sedangkan akibatnya keluarga bercerai-berai manakala anak-anak menjadi mangsa utama.

Ini menunjukkan pentingnya menghayati Sunah Nabi ﷺ dalam menangani masalah rumah tangga di samping berwaspada dengan penghasut-penghasut batu api yang menggalakkan fenomena yang merosakkan ini.

Dr. Idris bin Sulaiman
Kajang
21 Muharam 1445H
10 Ogos 2023

Similar Posts