MAKSIAT DI ARAB SAUDI?

MAKSIAT DI ARAB SAUDI?

Muslim diperintahkan supaya menjauhi maksiat dan mencegahnya tidak kira di mana jua.

Ini kerana maksiat mengundang dosa serta kemurkaan ALLAH ﷻ.

Baru-baru ini ada pihak membangkitkan acara-acara maksiat yang berlaku di Arab Saudi lalu mengkritik negara berkenaan serta mempersalahkan para ulamanya.

Kita bersetuju bahawa maksiat tetap maksiat dan sesiapa pun yang melakukannya seharusnya ditegur dan dinasihati. Dalam masa yang sama kita tidak dapat lari daripada merasa aneh mengapa pihak ini seperti terlalu memberi perhatian kepada negara berkenaan dan menghalakan kritikan kepada ulama di sana.

Benar, terdapat maksiat di Arab Saudi. Kita tidak nafikan. Tetapi adakah maksiat hanya berlaku di sana? Bagaimana dengan negara-negara Islam lain seperti Mesir, Iran, Qatar, Turki hatta Malaysia?

Seharusnya kita bersikap jujur dan adil. Jangan melampau dan zalim.

Jika kita mengetepikan semua maksiat di tempat lain dan hanya fokus kepada maksiat yang berlaku di Arab Saudi, hal ini tentu menimbulkan persoalan tentang sebab dan tujuan kita. Jangan kebencian kepada sesebuah kaum sampai mendorong kamu tidak bersikap adil (Al-Quran, 5:8).

Pihak ini mempertanggungjawabkan para ulama di sana dan menyalahkan mereka atas maksiat yang berlaku. Ini juga tidak adil.

Baru-baru ini diadakan satu acara muzik yang disertai 50 orang juri di Malaysia. Adakah adil untuk kita mempertanggungjawabkan para mufti dan asatizah, dan menyalahkan mereka kerana acara ini? Tidak pula kedengaran sesiapa yang berbuat demikian.

Maklum bahawa pada zaman nabi-nabi dahulu maksiat berlaku. Ada sesiapa mahu menyalahkan Nabi Lut AS, Nabi Musa AS hatta baginda Muhammad ﷺ atas maksiat yang berlaku pada zaman mereka? Tentu tidak wajar.

Maksud di sini, sebagaimana kita tidak boleh menyalahkan para nabi dahulu, demikian kita tidak boleh menyalahkan para ulama atas maksiat yang berlaku dalam kalangan masyarakat.

Tidak ada ulama rabbani yang merestui maksiat. Mengatakan mereka merestuinya adalah tuduhan berat yang akan dipertanggungjawabkan di hadapan ALLAH ﷻ.

Berkata Imam Ahmad “Daging ulama beracun. Barang siapa menghidunya akan sakit dan barang siapa memakannya akan mati.”

(al-Mu’id Fi Adb al-Mufid, hlm. 60)

Berkata Malik bin Dinar “Cukuplah pengkhianatan seseorang itu jika dia menjadi wakil pengkianat dan cukuplah kejahatan seseorang itu jika dia bukan orang soleh dan dia mencela orang-orang soleh itu.”

(Sifat as-Sofwah, hlm. 286)

CATATAN:

Antara sifat ahli bidaah dan golongan Ikhwan Muslimin ialah mereka bersikap buruk dengan para ulama as-Sunah, berburuk sangka dan menggelar mereka sebagai ulama pemerintah, penjilat, ulama haid nifas dan seumpamanya.

Fitnah & Celaan UMK ke atas Arab Saudi:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10222497133328940&id=1588241794

Daripada Allah jua kita memohon petunjuk dan panduan.

Idris bin Sulaiman
Kajang
8 Dhul Qaidah 1442H /
19 Jun 2021
http://www.facebook.com/idrissulaiman

Similar Posts