|

HIDUPKAN SUNAH MATIKAN BIDAAH (2)

Wasiat Nabi ﷺ buat generasi akhir zaman pada kala berlaku banyak perselisihan dan perpecahan, kata baginda ﷺ:

فَإنَّهُ مَنْ يَعِشْ مِنْكُمْ بَعْدِي فَسَيَرَى اخْتِلافًا كَثِيرًا فَعَلَيْكُمْ بِسُنَّتِي وَسُنَّة الخُلَفَاء المَهْدِيِّينَ الرَّاشِدِين تَمسَّكُوا بِها وَعَضُّوا عَلَيْهَا بِالنَّوَاجِذ وَإيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الأُمُورِ فَإنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَة وَكُلّ بِدْعَةٍ ضَلالَةٍ.

“Sesungguhnya barang siapa daripada kalian yang umurnya panjang maka dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kalian berpegang kepada Sunahku dan Sunah para Khulafa al-Rasyidin sesudahku. Gigitlah ia dengan gigi geraham dan jangan sekali-kali kalian melakukan perkara yang baharu (dalam agama) kerana sesungguhnya setiap perkara baharu ialah bidaah dan setiap bidaah ialah kesesatan.”

[Sahih. Riwayat Abu Daud]

Antara Sunah Nabi ﷺ:

  1. Solat Menghadap Sutrah

Sutrah ialah penghadang yang diletakkan di hadapan orang yang solat agar orang lain tidak lalu-lalang di antaranya dengan sutrah itu.

Sabda Nabi ﷺ:

لَا ‌تُصَلِّ ‌إِلَّا ‌إِلَى ‌سُتْرَةٍ، وَلَا تَدَعْ أَحَدًا يَمُرُّ بَيْنَ يَدَيْكَ، فَإِنْ أَبَى فَلْتُقَاتِلْهُ؛ فَإِنَّ مَعَهُ الْقَرِينَ.

“Jangan kamu solat kecuali dengan menghadap sutrah, dan jangan biarkan sesiapa melewati di hadapanmu. Jika dia degil (tetap mahu lewat) maka perangilah dia kerana sesungguhnya terdapat bersamanya qarin (syaitan).”

[Sahih. Riwayat Ibnu Khuzaimah]

  1. MENUTUP MAKANAN PADA WAKTU MALAM

‌غَطُّوا ‌الْإِنَاءَ، وَأَوْكُوا السِّقَاءَ، وَأَغْلِقُوا الْبَابَ، وَأَطْفِئُوا السِّرَاجَ، فَإِنَّ الشَّيْطَانَ لَا يَحُلُّ سِقَاءً، وَلَا يَفْتَحُ بَابًا، وَلَا يَكْشِفُ إِنَاءً.

“Tutuplah bekas makanan dan minuman, kuncilah pintu dan padamkan api cahaya kerana sesungguhnya syaitan tidak membuka simpulan ikatan minuman, tidak membuka pintu ataupun menyingkapkan penutup bekas makanan dan minuman.”

[Sahih. Riwayat Muslim]

  1. MENYEBARKAN SALAM

Sabda Nabi ﷺ:

لَا تَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا، وَلَا تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا، أَوَلَا أَدُلُّكُمْ عَلَى شَيْءٍ إِذَا فَعَلْتُمُوهُ تَحَابَبْتُمْ؟ أَفْشُوا ‌السَّلَامَ ‌بَيْنَكُمْ.

“Kalian tidak akan masuk syurga melainkan sesudah kalian beriman, dan kalian tidak beriman kecuali sesudah kalian saling berkasih sayang (antara sesama Mukmin). Mahukah kalian aku khabarkan mengenai sesuatu yang jika kalian lakukan nescaya kalian akan berkasih sayang? Sebarkan salam antara sesama kalian.”

[Sahih. Riwayat Muslim]

Allah jua pemberi petunjuk.

Dr. Idris bin Sulaiman
Kajang
16 Syaaban 1445H
26 Februari 2024
https://idrissulaiman.com

Similar Posts