rice close-up in autumn

AMARAN KRISIS MAKANAN; ASTEROID MENUJU BUMI; PERANG DUNIA KETIGA MUNGKIN MELETUS

– ‘Muslim Preppers’
– Order Baharu Dunia

Baru sahaja hendak menarik nafas lega setelah mengharungi wabak virus Covid-19 yang melanda negara selama dua tahun kini dunia dikejutkan pula dengan berita-berita tentang amaran krisis makanan, asteroid menuju ke bumi dan perang dunia ketiga mungkin meletus yang disiarkan oleh media-media tempatan dan juga antarabangsa.

Ini menyebabkan perbincangan yang tidak kurang hangatnya di media sosial berkenaan saranan supaya bersiap sedia menghadapi krisis-krisis yang bakal berlaku dengan menyimpan duit, berbelanja ikut kemampuan, menyimpan stok makanan dan sebagainya.

Sebelum itu, suka saya menarik perhatian pembaca menanyakan apakah persamaan antara ketiga-tiga tajuk ini?

1. Amaran Krisis Makanan;

2. Asteroid Menuju Bumi;

3. Perang Dunia Ketiga Mungkin Meletus.

Pada pandangan saya, ketiga-tiganya menimbulkan reaksi yang sama iaitu rasa takut.

Media sememangnya gemar membawa berita-berita gempar dan sensasi tetapi dalam masa yang sama saya khuatir sekiranya wujud agenda-agenda tertentu di sebaliknya.

——————-

Order Baharu Dunia (New World Order):

https://www.facebook.com/1588241794/posts/10220067594191980/

Reset Ekonomi:

https://www.facebook.com/1588241794/posts/10223514521403006/

——————-

Menimbulkan ketakutan orang ramai merupakan salah satu cara yang berkesan untuk menundukkan sesebuah masyarakat.

Masyarakat yang ketakutan lebih mudah untuk dikuasai dan dimanipulasikan.

Persoalannya, apakah seharusnya sikap Muslim terhadap berita-berita ini?

Jawapannya, kembalilah kepada Allah ﷻ, Pengurus dan Pemilik dunia, Tuhan sekalian alam.

Demikianlah reaksi Nabi ﷺ dan para Sahabatnya apabila mereka ditakut-takutkan dengan berita kedatangan bala tentera kaum Musyrikin yang berlipat kali ganda jumlahnya untuk menghancurkan mereka.

Firman Allah ﷻ:

ٱلَّذِینَ قَالَ لَهُمُ ٱلنَّاسُ إِنَّ ٱلنَّاسَ قَدۡ جَمَعُوا۟ لَكُمۡ فَٱخۡشَوۡهُمۡ فَزَادَهُمۡ إِیمَـٰنࣰا وَقَالُوا۟ حَسۡبُنَا ٱللَّهُ وَنِعۡمَ ٱلۡوَكِیلُ.

“Mereka yang diberitahu oleh orang-orang (pembawa berita) kepada mereka: “Sesungguhnya kaum (kafir musyrik) telah mengumpulkan bala tentera untuk memerangi kamu, oleh itu hendaklah kamu gerun takut kepadanya”. Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu mereka berkata: “Cukuplah Allah untuk (menolong) kami dan Dia sebaik-baik untuk kami berserah.”

[Al-Quran, Aali Imran, 2:173]

Tenang, sabar dan berserah kepada Allah ﷻ seraya mengucapkan “Cukuplah Allah untuk menolong kami dan Dialah sebaik-baik untuk kami berserah.”

Demikian sikap Nabi ﷺ dan para Sahabat.

Ia juga perintah Allah ﷻ ke atas para hambaNya yang beriman di kala menghadapi ujian.

Firman Allah ﷻ:

وَلَنَبۡلُوَنَّكُم بِشَیۡءࣲ مِّنَ ٱلۡخَوۡفِ وَٱلۡجُوعِ وَنَقۡصࣲ مِّنَ ٱلۡأَمۡوَ الِ وَٱلۡأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَ ا⁠تِۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّـٰبِرِینَ.

“Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan rasa kelaparan, dan kurangnya harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.”

[Al-Quran, al-Baqarah, 2:155]

Berilah khabar gembira kepada mereka yang tenang dan sabar menghadapi ujian-ujian dunia.

——————-

‘Preppers’

Istilah yang mula digunakan di negara-negara Barat pada awal tahun 2000 bagi merujuk kepada mereka yang membuat persiapan seperti menyimpan stok bekalan makanan dan membuat bunker bawah tanah bagi menghadapi bencana alam atau malapetaka besar akibat krisis ekonomi, peperangan dan sebagainya.

——————-

‘Muslim preppers’ ialah Muslim yang bersiap sedia dengan iman, takwa dan sabar, meyakini bahawa segala sesuatu itu dengan takdir dan izin Allah ﷻ, di samping percaya bahawa tidak ada ketentuan kecuali mengikut kehendakNya, Yang telah menjamin rezeki bagi setiap satu makhlukNya.

Persediaan sebegini jauh lebih utama berbanding persiapan makanan, wang ringgit dan sebagainya.

CATATAN:

Jangan sekali-kali dibiarkan apa yang berlaku di Sri Lanka berlaku di negara kita. Negara bergolak dan keadaan jadi tidak tenteram.

Idris bin Sulaiman
Kajang
17 Syawal 1443H /
18 Mei 2022

Similar Posts